Arne Jacobsen’s vlinderstoel: 60 years in perfect shape

Arne Jacobsen’s vlinderstoel: 60 years in perfect shape

Arne Jacobsen

Meer dan enige andere ontwerper is Arne Jacobsen de pionier in het concept van de Scandinavische eenvoud. En met zijn stapelbare Series 7 stoel verdienden Arne Jacobsen en Fritz Hansen een prominente plaats in de designgeschiedenis. In 2015 viert de Arne Jacobsen vlinderstoel Series 7 haar 60 jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan verschenen er twee speciale edities die uitsluitend in 2015 te bestellen zijn.

De Arne Jacobsen vlinderstoel

De Series 7 stoel is veruit de meest verkochte stoel in de geschiedenis van Fritz Hansen en wellicht ook in meubelgeschiedenis. Het is een verdere ontwikkeling op de klassieke Ant  stoel, die in oorspronkelijke versie drie poten had. De vlinderstoel heeft vier poten en is stapelbare stoel. Elke vlinderstoel bestaat uit 9 lagen fineer met daartussen katoen, om zo de benodigde sterkte te verkrijgen. Met behulp van stoom wordt de stoel, onder druk, in zijn perfecte vorm gebracht.

In het productieproces van de vlinderstoel Series 7 wordt niets aan het toeval overgelaten. Maar liefst 22 handen controleren van de kwaliteit van onze stoelen voordat ze de fabriek verlaten. Daarbij is de hand van de diegene die het fineer selecteert van essentieel belang. Die bepaalt namelijk welke stukken samen een samenhangend vel fineer vormen zodat er een natuurlijke tekening van het hout zichtbaar is. Bij Fritz Hansen draait het om Het draait allemaal om deskundigheid, constante kwaliteit en passie voor het materiaal dat elk stuk toch weer uniek maakt.

Een kleurrijke viering

60 jaar na de lancering van de Arne Jacobsen vlinderstoel, is deze Series 7 nog zo actueel als altijd. Speciaal voor dit jubileumjaar zijn er twee nieuwe kleuren aan de collectie toegevoegd. Daarbij heeft Fritz Hansen zich laten inspireren door het oorspronkelijke kleurenpalet dat Arne Jacobsen in 1968 heeft gemaakt. Er is een mannelijke editie met een diep blauwe schaal, waarvan het onderstel “burnished” gepoedercoated is. En een vrouwelijke variant in lichtroze lak met een 24 karaats verguld frame.

Samen sterk en apart

Deze limited edition geïnspireerd op het idee dat tegenpolen elkaar aantrekken, een belangrijk thema in hedendaags interieur. De 60th Anniversary Edition van de Series 7  stoel gaat over contrast – in materialen en kleuren. De diepe donkerblauwe en de lichtroze versie contrasteren, maar kunnen ook heel goed samen gaan. Los van elkaar zijn ze heel goed toepasbaar in ieder setting. Naast elkaar of apart? De vrouwelijke roze variant van de stoel kan een vrouwelijk zacht interieur versterken, of juist contrast bieden in een meer mannelijke omgeving. Omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde voor de stoere blauwe stoel. Om de 60ste verjaardag van deze iconische stoel te markeren heef elke stoel heeft een gouden jubileumplaatje gemonteerd aan de onderkant van de schaal.